top of page

Vrienden van de luchtwachttoren Koewacht gezocht!

 

Voormalig wethouder Jaap Bos is gisteravond tijdens de jaarvergadering van de dorpsraad Koewacht uitgeroepen tot éérste vriend van de Luchtwachttoren in Koewacht. Dit door het zetten van zijn handtekening en een donatie van €5,- aan de Stichting Vrienden van Luchtwachttoren (3T1).

 

De luchtwachttoren tussen de Emmabaan en de Henry Dunantstraat in Koewacht is in een dermate slechte staat dat enkele jaren geleden werd overwogen deze te slopen. Dankzij kordaat ingrijpen van toenmalig wethouder Jaap Bos en historicus en oud-generaal Willy Verschraegen, is dit voorkomen. Inmiddels is op initiatief van Willy Verschraegen een stichting opgericht die in nauwe samenwerking met Kerkbelang, de dorpsraad en gemeente kijkt of het opknappen van de toren kan worden gefinancierd. Wethouder Sonja Suij, tevens ook wijkbestuurder voor Koewacht, zet zich ook in voor het behoud van de torens in Koewacht. Met al deze betrokkenheid zijn we erg blij! Jaap; ‘ik voel mij nog steeds zeer betrokken bij het behoud van de luchtwachttoren en voel me dan ook vereerd om de eerste vriend te mogen zijn. Ik vind het daarnaast fijn om te zien dat de nieuwe wethouder voor Koewacht het stokje overneemt!’.

 

Tijdens de druk bezochte  jaarvergadering (donderdag 21 maart) werd dan ook een oproep gedaan om met ideeën te komen voor het toekomstig gebruik. Subsidie is namelijk alleen mogelijk als de luchtwachttoren een zinvolle herbestemming krijgt. De Stichting vrienden van de luchtwachttoren doet een oproep aan allen die de luchtwachttoren een warm hart toedragen. Er is wordt samengewerkt met Kerkbelang en de kerk in het Belgische Koewacht.

Deze drie gebouwen hebben allen hun oorsprong in geschiedkundig bepalende gebeurtenissen: de kerk op Belgisch Koewacht werd gebouwd omdat na de Vrede van Munster na de 80 jarige oorlog het katholicisme niet meer in de Republiek der Verenigde Provinciën kon worden beleden, maar dus wel net over de grens wat destijds Spaans grondgebied was. De kerk op Nederlands Koewacht werd gebouwd nadat in de Eerste Wereldoorlog de dodendraad kerkgang voor bewoners op het Nederlands deel onmogelijk maakte en men in de toekomst niet meer afhankelijk wilde zijn. Tenslotte werd de luchtwachttoren op het hoogtepunt van de Koude Oorlog gebouwd als onderdeel van een netwerk om tijdig vijandelijke vliegtuigen uit het Oostblok te identificeren. Wat overigens niet één keer in de hele periode van 1953 tot 1964 is voorgevallen in het hele netwerk.

Daarnaast heeft Koewacht nog veel meer tastbare bezienswaardigheden vanuit het verleden, waarbij de Spaanse Linies het meest in het oog springen.

Om maatschappelijk draagvlak in beeld te krijgen is de Stichting een vriendenactie gestart. Met aantoonbaar maatschappelijk draagvlak denkt de Stichting Vrienden van de Luchtwachttoren kansrijk te zijn om de benodigde subsidies en sponsoring de toren te conserveren en een nieuwe bestemming te geven. Tijdens de jaarvergadering werden de eerste suggesties al spontaan aangereikt vanuit de zaal.

 

Wie de luchtwachttoren een warm hart toedraagt kan vriend worden door het overmaken van € 5,- op rek.nr. NL22INGB0008910820 tnv Stichting Vrienden van Luchtwachttoren Koewacht (3T1) ovv van naam en mailadres. (uitsluitend te gebruiken voor dit doel).

 

Wie een idee heeft ten aanzien van het toekomstig gebruik mag dit melden via Polvdvijver@gmail.com. Alle suggesties zijn welkom, het kan niet gek genoeg!

 

                

 

 

                                 Kernprofiel Koewacht

 

 

MOR-melding doen? Klik hier

 

 

De Dorpsraad is ook te volgen op facebook!

Wordt lid van onze Facebook account Dorpsraod Koewacht

Andere Facebook sites

Stekene leeft

Moerbeke Waas

 

zoek naar meer activiteiten in de buurt ?

Bezoek dan ook zeker de websites van de gemeente Moerbeke en Stekene eens:

Stekene
Moerbeke

Koewacht Cultuur

Dagje Terneuzen

Whatsapp Buurtpreventiegroep

     

Kijk of het zwembad open is via deze link:

 

 

Wij zijn dit jaar weersafhankelijk open. Bij slecht weer (aanhoudende regen of minder dan 18°C) gaan de

openluchtbaden niet open en kunt u met uw zwemabonnement zwemmen in het binnenbad van

Sportcentrum Vliegende Vaart.

Bij mooi weer: weersvoorspelling voor 19:00u 's avonds 28 graden of meer blijft het bad langer open.

 

Kinderen zonder zwemdiploma worden alleen in het zwembad toegelaten als zij worden begeleid door

een persoon van 18 jaar of ouder in badkleding, die goed kan zwemmen.

 

Ter controle kan aan de kassa om legitimatie worden gevraagd.

 

Volg ons op Twitter en Facebook

www.twitter.com/vliegendevaart,

             

             

 

Oplossing voor foto's maken voor ID Kaart

Blijkt dat er toch iemand is, die voor een klein bedrag ( 15,= euro) pasfoto’s aan huis komt maken.

Hij werkt de foto’s bij (bijvoorbeeld bij iemand die in een rolstoel zit)  zodat ze geschikt zijn voor op een i.d. kaart. Het blijkt dat deze persoon, regelmatig in de verzorgingstehuizen in de gemeente Terneuzen, pasfoto’s maakt.

 

De  gegevens zijn:

 

E.J.B. Fotografie

 

Erwin Boeije  tel. 06-53925272

Kim Kox   tel. 06-51914909

ejbfotografie@zeelandnet.nl

 

Visitekaartje hebben we afgelopen zondag in “de Lange Akkers” afgegeven

                                  

            

 

 

Blijf geïnformeerd en krijg berichten toegestuurd.

Mis geen enkele update

bottom of page